Mięso wołowe
W naszej ofercie znajdą Państwo również mięso wołowe.
Ze względu na fakt, że rozkrój tuszy wołowej jest mniej znany niż tuszy wieprzowej, prezentujemy diagram, który ułatwi Państwu dokonanie wyboru.
| Nr | Nazwa | Zalecane wykorzystanie |
|---|---|---|
| 1 | Szyja | rosół, gulasz |
| 2 | Karkówka | gotowanie, duszenie, smażenie, grillowanie |
| 3 | Łopatka | bitki, steki, zrazy |
| 4 | Szponder | rosół, wywar, gotowanie, duszenie |
| 5 | Mostek | rosół |
| 6 | Łata | rosół, gotowanie, duszenie, smażenie, grillowanie |
| 7 | Rostbratel | steki, pieczenie |
| 8 | Antrykot | steki, pieczenie |
| 9 | Rostbef | steki, rosół |
| 10 | Rumsztyk | pieczeń |
| 11 | Udziec | pieczenie, zrazy |
| 12 | Goleń przednia | zupa, wywar |
| 13 | Goleń tylna | zupa, wywar |
| 14 | Ogon | zupa, wywar |
| A | Polędwica | steki, tatar |
| B | Ligawa | tatar, zrazy, steki |