Mięso wołowe
W naszej ofercie znajdą Państwo również mięso wołowe.
Ze względu na fakt, że rozkrój tuszy wołowej jest mniej znany niż tuszy wieprzowej, prezentujemy diagram, który ułatwi Państwu dokonanie wyboru.
Nr | Nazwa | Zalecane wykorzystanie |
---|---|---|
1 | Szyja | rosół, gulasz |
2 | Karkówka | gotowanie, duszenie, smażenie, grillowanie |
3 | Łopatka | bitki, steki, zrazy |
4 | Szponder | rosół, wywar, gotowanie, duszenie |
5 | Mostek | rosół |
6 | Łata | rosół, gotowanie, duszenie, smażenie, grillowanie |
7 | Rostbratel | steki, pieczenie |
8 | Antrykot | steki, pieczenie |
9 | Rostbef | steki, rosół |
10 | Rumsztyk | pieczeń |
11 | Udziec | pieczenie, zrazy |
12 | Goleń przednia | zupa, wywar |
13 | Goleń tylna | zupa, wywar |
14 | Ogon | zupa, wywar |
A | Polędwica | steki, tatar |
B | Ligawa | tatar, zrazy, steki |